trijntje3

Booselyck als den Turck

De Ottomaanse Sextrein van de Sultan was er veel eerder dan onze Rotterdamse Sexboot!

We zitten vaak te zeiken op de Islam. Ze zijn in 1400 jaar niet verder gekomen is een gevleugelde uitspraak op menig internet blog. Natuurlijk kun je dit van verschillende kanten bekijken. Neem bijvoorbeeld het aantal slachtoffers. Bronnen melden dat de Islam 270.000.000 miljoen slachtoffers heeft gemaakt. Niet gelijk verder lezen. Blijf even stilstaan bij dit getal.

Als we andere massamoordenaars erbij pakken, dan vallen zij in het niet vergeleken met de Religie van Vrede. Mao 78 miljoen, Stalin 23 miljoen, Hitler 17 miljoen en Leopold II 15 miljoen.
De inquisitie met een lousy duizenden slachtoffers komt niet voor in de “top 100 Massamoordenaars.”
Natuurrampen zoals de Tsunami uit 2004 ontnam een kleine 228.000 mensen hun leven. Droogte als oorzaak had een record in China (1928) met 3 miljoen slachtoffers.
Als we kijken naar de ziekten, al dan niet gestuurd door God, dan heeft AIDS 34 miljoen slachtoffers gemaakt. De Pest deed 75 tot 200 miljoen mensen de das om. Kanker eist zo een 8 tot 10 miljoen slachtoffers per jaar. “De Islam de kanker noemen van de maatschappij is een belediging voor Kanker” zou een vervelende rechtse satiricus zomaar kunnen zeggen, refererend aan deze getallen. Gelukkig kunnen wij die klootzakken met hun satire aanklagen.

We kunnen natuurlijk ook zeiken over onszelf. Hoe weinig we geleerd hebben. Neem nou de rel om Erdogan. Dat hij zo boos werd over satire wordt dan wel verklaard aan de hand van zijn megalomane persoonlijkheid, zijn hoogmoedswaanzin, zijn ego van het formaat Jupiter met omgekeerd evenredige kleine pik. Niets wordt gezegd over de boosheid in het algemeen.
De Turk is nu eenmaal snel boos. De Belg is dom. De Duitser luidruchtig. De Nederlander is gierig. We maken er grappen over.

Wie herinnert zich niet de zaak Yunus. Het 9 jarig kind dat werd opgevoed door een lesbisch
stel. Boze Turken protesteerden tegen jeugdzorg en het werd al snel een internationale rel. Ik zal u de lijst met boze demonstrerende Turken wereldwijd besparen. Of het nou de Armeense Genocide betrof of gewoon iets waar ze naartoe werden gestuurd via Diyanet, Milli Görüş, of andere lange armen uit Ankara. Met een druk op de knop lijken de schapen collectief boos te worden. Öztürk was heul boos toen hij zei tegen de Marokkaan Marcouch: “Moge Allah je straffen“. Zelfs Samson schrok ervan, en die is wat gewend als greenpiesfighter.
Aan de andere kant riep de Marokkaan Azarkan, die nu knuffelt met de Erdoganpijpers van Denk in 2011 nog: “Ik heb niet zoveel met Turken“. Een Turk en een Marokkaan op 1 kussen zit daar de duivel tussen?

De “boze” Turk wordt soms gelinkt aan het bevorderen van het uitgesproken nationalisme van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de Republiek van Turkije. Deze Turkse held en Vader der Turken wilde van Turkije een moderne staat maken waar Erdogan, de anti held, juist de omgekeerde richting neemt naar meer Islam. Het was ook Atatürk die de Koerden onafhankelijkheid beloofd had als de Koerden hem hielpen in zijn strijd. Hij kwam zijn belofte niet na en de Koerden werden al snel tweederangsburgers. Alles wat “Koerd” was werd verboden. Erdogan vermoordt ze heden ten dage in Oost-Turkije en Europa kijkt weg. De Koerden hebben pas recht om boos te zijn! [understatement]

Verder terug in de geschiedenis vinden we dat het woord Turk een scheldwoord was.
Het werkwoord “Turken” betekent plagen, pesten, treiteren, of erger mishandelen. Ik zal u de grap dat er in Turkije percentueel veel vrouwen worden geturkt besparen.
Het zelfstandig naamwoord “Turk” betekende vies, barbaars en bloeddorstig.
De spreekwoorden “Eruitzien als een Turk”; “Turk op de kust”, “Handelen als een Turk”, “Een Turkenbak” spreken voor zich. De negatieve klank kwam met name door de eeuwenlange bedreiging van Christelijk Europa door het Ottomaanse Rijk
Gelukkig is onze taal hiervan grotendeels verlost misschien mede dankzij de boze Turk.
Verder terug in de geschiedenis in 1600 zoveel vind ik in een boekje het gezegde “Booselyck als den Turck”. Ja we wisten het toen al! Zo boos als een Turk. Maar niets geleerd dus van deze geschiedenis. We hadden de boze reacties kunnen verwachten!

Nog verder terugreizend naar de tijd van Jezus woonden er veel Grieken in het huidige Turkije.
Hun invloed was legendarisch op enkele sultans voor wat betreft de Griekse Liefde. De Ottomaanse Sextrein van de Sultan was er veel eerder dan onze Rotterdamse Sexboot!
De Turken woonden toen nog ergens in het Oosten van Azie bij Genghis Khan. Ze waren ook niet boos.
Ze hadden dan ook een ander geloof met een minder boze God, Tanri! Tengriisme staat niet in de top 1000 van massamoordenaars.

 

Leave a Reply